Dags för den isländska traditionen igen

Ni som läste min blogg förra året känner redan till den isländska historien som Gryla, hennes man och de tretton nissarna som kommer varje natt från och med den 12 till den 24 december. Historien uppstod på 1300-talet på Island och är ännu idag en tradition som efterlevs. Nissarna hittar på olika hyss i våra hem och innan de går lämnar de en present i din sko om du varit snäll men en potatis om du varit stygg.

I natt kom alltså den första nissen, The Sheep Worrier – Stekkjarstaur. Hans ben är stela och han känns därför igen på sin stela gång. Han är en av de äldsta nissarna – alla bröder – och han lider av reumatism. Stekkjarstaur har fått sitt namn för att han förr i tiden smög in i fårahuset och stal mjölk. Dock med vissa problem, eftersom han var stel och inte kunde böja sig. Stekkjarstaur har fått det lättare i vårt moderna samhälle. Det är bara för honom att öppna kylen och ta sig ett glas mjölk.

Eftersom vi inte har någon mjölk hemma var jag orolig att han inte skulle komma. Men som tur var hittade jag ett stort paket bland mina skor. En fin julsaga om Rabbit and the Little Bear med möjlighet att skicka sin önskelista till tomten:-).

I natt kommer Gully Gawk – Giljagaur. Även han är känd för att stjäla mjölk så håll koll på mjölken i natt!

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *