Effective Self Management

Nu har jag avslutat den sista MBA kursen innan jul – bara tre uppsatser kvar att göra innan jag kan slappna av helt:-). Den sista kursen jag hade var i Effective Self Management…30 timmar fördelat på torsdag, fredag och lördag – väldigt intensivt. Så här efteråt kan jag inte riktigt bestämma mig för om kursen var bra eller dålig. Första dagen tyckte jag den var hemsk. Eller rättare sagt det började nog redan när jag skulle göra min första uppsatsen innan kursen. Uppgiften gick nämligen ut på att skriva om två utmaningar som jag inte lyckats lösa, två utmaningar som jag lyckats lösa och tre krissituationer som jag bedömer kan komma inom den närmsta tiden. Varför tyckte jag det var så svårt? Jo, min åsikt är att det finns inga utmaningar som man inte kan lösa och det finns inga kriser. Man tar sig igenom allt och går ur det som en mycket starkare individ och jag anser att man skall fokusera på det positiva som kommer ur det istället för att gå runt och fundera på det negativa. Men, men…en uppgift är en uppgift och 20% av betyget på kursen baseras på denna så…jag “hittade på” lite att skriva om – även om det kändes fel. Och…jag fick ett B på uppsatsen. Besvikelsen var stor. Samma dag fick jag A+ på min marknadsplan för Victoria Secret, men glädjen av det grumlades av det här B:et.

Torsdagen kom och kursen började. Professorn, en före detta militär började föreläsa om att han inte tror på lydnad, om att det är nedlåtande att var artig och att vara ärlig innebär att man alltid säger vad man tycker, när man tycker det och på det sättet man vill säga det. Jag var chockad. Jag ser mig själv som duktig på self management och jag kunde inte förstå vad han pratade om. Han är galen tänkte jag och beklagade mig för Adolf.

Kursen blev dock bättre och fler och fler intressanta aspekter kom fram. Saker som jag fortfarande funderar på och absolut kommer att bära med mig i framtiden. En av slutsatserna från kursen var att det inte finns några kriser – det finns bara händelser och ur alla händelser kommer något positivt att vara stolt över – ja, men det var ju det jag sa från början!

En annan viktig lärdom för mig var att alla har en image för att skydda sig för något de är rädda för. Vi lägger mycket tid på denna imagen och det det skapar ett kontra produktivt beteende. Låter det krångligt. Vi gjorde ett experiment och resultatet var slående. Ta mig till exempel och uppgiften jag skulle göra före denna kursen. Jag har alltid varit rädd för att folk skall tycka att jag är dum och jobbar på att hålla en image av att vara en smart person. I och med detta låter jag ofta bli att ställa frågor, jag är helt enkelt rädd för att andra skall tycka att jag är dum. Och vad hände…jo, istället för att kontakta professorn och fråga om uppgiften så försökte jag hitta på något i ett försök att leverera vad jag trodde var, vad professorn ville ha. Hade jag kontaktat honom och diskuterat mina åsikter, som ju visade sig var, precis dit han ville komma, hade mitt resultat på uppgiften blivit betydligt mycket bättre. Hmmm….

En annan viktig lärdom är att man kan styra sina känslor. Det tar tid att lära sig göra det och det kräver mycket arbete men det går. Varje gång man tar illa vid sig av något någon säger eller man känner sig dum för något fel man gjort, ger man de andra personen makt över ens känslor istället för att styra dem själv.

Efter att ha smält kursen lite och tänkt igenom det hela är det tre viktiga saker jag tar med mig från kursen. Det finna också ett antal saker som professorn sa som jag inte håller med om och en hel del saker som jag redan kan och försöker leva efter. Men, min to-do lista efter kursen ser ut så här:

1. Jag skall lära mig att kontrollera mina egna känslor och inte ge andra makten över dem genom att bli ledsen.

2. Jag skall vara mer ärlig – det är speciellt relaterat till jobb tror jag. Att alltid säga vad jag vill, till vem jag vill, när jag vill kommer jag aldrig göra för jag tycker det är helt fel. Men jag skall tänka på att vara mer ärlig. Professorn sa att när någon är ärlig mot dig är det en person som bryr sig om dig. Om du gör fel och ingen talar om det, hur skall du då kunna göra rätt? En som talar om dina fel är en person som vill hjälpa dig att bli bättre.

3. Jag skall regelbundet tänka på vilket kontra produktiv beteende jag har för att sluta med dessa och växa som person.

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *